Skip to main content

Who is Sania Mirza?


Who is Sania Mirza?

Who is Sania Mirza?
Injuries and inconsistent form may have prevented Sania Mirza from fulfilling her potential but there is no denying that she remains one of India's most successful sportswoman. On June 7, Sania won her second Grand Slam title when she triumphed in the French Open mixed doubles with compatriot Mahesh Bhupathi.

Sania had also won the 2009 Australian Open, that victory also coming with Bhupathi.

Sania was only six years old when she started playing lawn tennis at the Nizam Club in her home town of Hyderabad. Now the 25-year-old is well-known for her powerful forehand ground strokes.

Sania is the first Indian to break into top 30 Women's Tennis Association (WTA) rankings in singles and top 10 in doubles. She has defeated many top players including Svetlana Kuznetsova, Vera Zvonareva and Marion Bartoli besides former world number ones Martina Hingis and Dinara Safina.

But on May 29, Sania crashed out of the women doubles event of the French Open in Paris with a first round defeat, dashing India's medal hopes at the London Olympics being held from July 27 to August 12.

Sania, who is world number 10 in individual doubles ranking, needed to stay in the top 10 before the June 11 cut-off mark to make a direct entry into the women's doubles draw of the Olympics. A place in the main draw of the women's doubles or singles would have given Sania a place in the mixed doubles event at the London Games where she was expected to partner with Mahesh Bhupathi.

And for that, she needed to defend 1,400 points at the Roland Garros where she was a finalist last year. Only a top 10 player makes a direct entry into the Olympics with a privilege to choose partner, irrespective of his/her ranking.

But life has been a mixed bag for Sania. Born on November 15, 1986 in Mumbai, she has had three surgeries, on her wrist and both knees, and she says her body doesn't feel 25 at all. "It feels much older," she admits.

"I think a sportsman looks at these things a bit differently. We just give it our best shot and try to take victories and defeats in our stride," Sania said after the defeat at the French Open.

Keeping sporting sprits high were probably instilled in her by C.G. Krishna Bhupathi, father of Indian tennis star Mahesh Bhupathi, who was her coach at the Nizam Club in Hyderabad. She later practiced at Sinnet Tennis Academy in Secunderabad and then at Ace Tennis Academy in the United States.

Sania's first appearance in the international arena was while representing India at the World Junior Championship in 1999 held at Jakarta. She is the first Indian to have entered the third round of Australian Open 2005. In 2004, Sania was honoured with the prestigious Arjuna award and in 2006, a Padma Shri.

Sania was engaged to childhood friend Sohrab Mirza in 2009 but the engagement  was called off. She wanted to marry a sportsperson and started seeing Pakistani cricketer Shoaib Malik. They were married on April 12, 2010 in Hyderabad followed by ceremonies at Sialkot and Lahore in Pakistan.

Controversies are not new to her either. Wearing short tennis clothes drawn provoked some Muslim religious groups to criticise her. After she spoke at a conference on safe sex in November 2005, some Muslim leaders said Sania was detached from Islam and that she was a "corrupting influence on the youth."

Sania clarified her stance by saying that she was opposed to pre-marital sex. But when she chose to participate at the 2010 Commonwealth Games in New Delhi, people were happy that she has started to play again at major tournaments in India.

Comments

Popular posts from this blog

பனங்கிழங்கின் பயன்கள்!

✦ பனங்கிழங்கு குளிர்ச்சித் தன்மை உடையது. மலச் சிக்கலைத் தீர்க்கக் கூடியது. ✦ கிழங்கை மாவாக்கி அதோடு கருப்பட்டியும் சேர்த்து உருண்டை பிடித்து தினமும் சாப்பிட்டால் உடலுக்கு வலு கிடைக்கும். ✦ கிழங்கை வேகவைத்து சிறு சிறு துண்டுகளாக நறுக்கி, மாவாக்கி சாப்பிட்டு வந்தால் மெலிந்த தேகம் பருமனாகும். ✦ பனங்கிழங்குடன் தேங்காய்ப்பால் சேர்த்து சாப்பிட்டால் உடல் உறுப்புகள் வலுவடையும். ⚡பனங்கிழங்கு ..!!⚡  இப்போது பனம் கிழங்கு காலம் . எல்லோர் வீட்டிலும் எல்லா இடங்களிலும் பனம் கிழங்கை காணலாம் . பனம் கிழங்கை விரும்பாதோர் எவரும் இல்லை . எல்லோரும் விரும்பி சாப்பிடுவார்கள் . ✦ மலச்சிக்கல் உள்ளவர்களுக்கு மிகவும் சிறந்தது இந்த பனம் கிழங்கு . பனம் கிழங்கை அவித்து சும்மாவும் சாப்பிடலாம் . வெங்காயம் , பச்சை மிளகாய் போட்டு துவைத்தும் உண்ணலாம் . கூடுதலாக பல்லு இல்லாதவர்கள் இப்படி உண்பார்கள் . ✦ பனம் பழங்கள் கிடைக்கும் காலங்களில் விதைகளைச் சேமித்து வைக்கும் மக்கள், உரிய காலத்தில் மண்ணைக் குவித்து மேடை போல அமைத்து, அதன்மேல் பனம் விதைகளைப் பரவி விடுவர். விதை முளைத்துக் கிழங்கு உருவானதும் அதனைக்

IELTS READING SAMPLES FOR GENERAL TRAINING

IELTS READING SAMPLES FOR GENERAL TRAINING   ROBOTS AT WORK   A The newspaper production process has come a long way from the old days when the paper was written, edited, typeset and ultimately printed in one building with the journalists working on the upper floors and the printing presses going on the ground floor. These days the editor, subeditors and journalists who put the paper together are likely to find themselves in a totally different building or maybe even in a different city. This is the situation which now prevails in Sydney. The daily paper is compiled at the editorial headquarters, known as the prepress centre, in the heart of the city, but printed far away in the suburbs at the printing centre. Here human beings are in the minority as much of the work is done by automated machines controlled by computers. B Once the finished newspaper has been created for the next morning’s edition, all the pages are transmitte

வயிற்றை சுத்தம் செய்வது எப்படி?

kutty maruthuvam ஸ்ரீ கோரக்கர் சித்தர் எழுதிய "ரவிமேகலை" நூலில் இருந்து... புறந்தூய்மை நீரா னமையு மகந்தூய்மை வாய்மையாற் காணப் படும்.. என்ற குறள் உடலின் தூய்மை மற்றும் மனதின் தூய்மை பற்றி வலியுறுத்துகிறது. இந்த அகத் தூய்மை மற்றும் புறத்தூய்மை தாண்டிய மூன்றாவது ஒரு தூய்மை குறித்து சித்தர் பெருமக்கள் பேசுகின்றனர். அதுவும் அகத் தூய்மைதான். நம் உடலின் உள்ளுறுப்புகளை பற்றியது அது. பிறந்த நிமிடம் முதல் இறுதி மூச்சுவரை ஓய்வறியாமல் உழைத்துக் கொண்டிருக்கும் உள்ளுறுப்புகளின் தூய்மை மற்றும் ஓய்வினை சித்தர் பெருமக்கள் உணர்ந்திருந்தனர். அதன் பொருட்டே சீரான இடைவெளிகளில் உபவாசம் எனும் உண்ணா நோன்பினையும், உள்ளுறுப்புகளை சுத்தி செய்யும் வகைகளையும் வரையறுத்துக் கூறியிருக்கின்றனர். அந்த வகையில் இன்று வயிற்றினை சுத்தம் செய்யும் முறை பற்றி பார்ப்போம். நம் உடலிற்குத் தேவையான சத்துகள் நாம் உண்ணும் உணவில் இருந்தே பெறுகிறோம். உணவில் இருந்து சத்துக்களை உடலுக்கு பிரித்தளிக்கும் வேலையை செய்வது நமது வயிறு. இதனை தூய்மையாய் வைத்திருந்தால் உடல் ஆரோக்கியத்தை