Skip to main content

Who is Pranab Mukherjee?



Who is Pranab Mukherjee?
New Delhi: He first became an MP 43 years ago, a minister 39 years ago. His first stint as Finance Minister of India began exactly 30 years ago. He has been a minister under every Congress Prime Minister in the last 40 years. He is acknowledged across political parties as one of the best Parliamentarians -- several generations of MPs have not seen Parliament without him in it. 

Being a Congressman is in his blood. His father was a Congressman and he himself has been that party's troubleshooter for years, privy to every nitty gritty, planning every move. And yet he has seen his days of rebellion -- a brief spell some 28 years ago, when he was out in the cold and even formed his own party.  

No, Pranab Mukherjee is not 100 years old. He is a spritely 76 who has packed in a lot in his life and, if the Congress can find a few good men to replace him in his many critical roles, he could soon have a brand new profile - President of India. 

For many years now, he has been the Congress' Mr Dependable, the solutions man. As the party's crisis man he parachutes in when matters have escalated. Many consider him as the sharpest mind in Prime Minister Manmohan Singh's cabinet with deep understanding of Indian politics, economic policies as well as strategic issues. He is also the consummate politician - he's played that game on the ground. And every now and then there have been those whispers, loud in the last few days - Pranab Mukherjee has the potential to live up to his initials. PM.

If he is core to the Congress' process of decision-making, Mr Mukherjee is also invaluable to the party as a man who gets along well and is effective while negotiating with, both UPA coalition partners and Opposition leaders on crucial Parliamentary affairs.  After a full day's government work at his North Block office, his political meetings famously begin at his home after 10 in the night, often stretching to 1 am. 

Pranab-da, as he is universally known was born to Kamada Kinkar Mukherjee, a freedom fighter, and Rajlakshmi on December 11, 1935, in Mirati village near Kirnahar town of West Bengal's Birbhum district.

After studying politics, history and law in Calcutta University, he worked as a teacher, a journalist and a lawyer before joining politics in 1969; he first began in Rajya Sabha, and has since held many important portfolios including only the topmost ones like foreign, home and defence in the last 30 years. 

There was that moment of eclipse. After former Prime Minister Indira Gandhi's assassination in 1984, Mr Mukherjee quit the Congress following a power struggle in the party. Mrs Gandhi's son Rajiv Gandhi, hoisted to the top of the party and government, did not accommodate Mr Mukherjee in his Cabinet. Pranabda left in a huff and floated his own party -- the Rashtriya Samajwadi Congress. He was brought back by former Prime Minister P.V. Narasimha Rao who made him the deputy chairman of Planning Commission.

Apart from his long stint in Parliament, he has been on the board of governors at the International Monetary Fund, the World Bank and the Asian Development Bank, and was rated one of the best finance ministers in the world by Euromoney magazine in 1984. He is famous for not withdrawing the last installment of a 1.1 billion dollar IMF loan. 

Apart from the average 18 hours of work that Mr Mukherjee is known to put in, he likes to read, garden and listens to music - especially Rabindra Sangeet. His favourite food is fish curry with rice. He is married to Suvra and has two sons - Abhijit and Indrajit -- and a daughter - Sharmistha, who is a Kathak dancer. Abhijit Mukherjee is a Congress MLA in West Bengal.

Comments

Popular posts from this blog

பனங்கிழங்கின் பயன்கள்!

✦ பனங்கிழங்கு குளிர்ச்சித் தன்மை உடையது. மலச் சிக்கலைத் தீர்க்கக் கூடியது. ✦ கிழங்கை மாவாக்கி அதோடு கருப்பட்டியும் சேர்த்து உருண்டை பிடித்து தினமும் சாப்பிட்டால் உடலுக்கு வலு கிடைக்கும். ✦ கிழங்கை வேகவைத்து சிறு சிறு துண்டுகளாக நறுக்கி, மாவாக்கி சாப்பிட்டு வந்தால் மெலிந்த தேகம் பருமனாகும். ✦ பனங்கிழங்குடன் தேங்காய்ப்பால் சேர்த்து சாப்பிட்டால் உடல் உறுப்புகள் வலுவடையும். ⚡பனங்கிழங்கு ..!!⚡  இப்போது பனம் கிழங்கு காலம் . எல்லோர் வீட்டிலும் எல்லா இடங்களிலும் பனம் கிழங்கை காணலாம் . பனம் கிழங்கை விரும்பாதோர் எவரும் இல்லை . எல்லோரும் விரும்பி சாப்பிடுவார்கள் . ✦ மலச்சிக்கல் உள்ளவர்களுக்கு மிகவும் சிறந்தது இந்த பனம் கிழங்கு . பனம் கிழங்கை அவித்து சும்மாவும் சாப்பிடலாம் . வெங்காயம் , பச்சை மிளகாய் போட்டு துவைத்தும் உண்ணலாம் . கூடுதலாக பல்லு இல்லாதவர்கள் இப்படி உண்பார்கள் . ✦ பனம் பழங்கள் கிடைக்கும் காலங்களில் விதைகளைச் சேமித்து வைக்கும் மக்கள், உரிய காலத்தில் மண்ணைக் குவித்து மேடை போல அமைத்து, அதன்மேல் பனம் விதைகளைப் பரவி விடுவர். விதை முளைத்துக் கிழங்கு உருவானதும் அத...

IELTS READING SAMPLES FOR GENERAL TRAINING

IELTS READING SAMPLES FOR GENERAL TRAINING   ROBOTS AT WORK   A The newspaper production process has come a long way from the old days when the paper was written, edited, typeset and ultimately printed in one building with the journalists working on the upper floors and the printing presses going on the ground floor. These days the editor, subeditors and journalists who put the paper together are likely to find themselves in a totally different building or maybe even in a different city. This is the situation which now prevails in Sydney. The daily paper is compiled at the editorial headquarters, known as the prepress centre, in the heart of the city, but printed far away in the suburbs at the printing centre. Here human beings are in the minority as much of the work is done by automated machines controlled by computers. B Once the finished newspaper has been created for the next morning’s edition, all the pages are t...

வயிற்றை சுத்தம் செய்வது எப்படி?

kutty maruthuvam ஸ்ரீ கோரக்கர் சித்தர் எழுதிய "ரவிமேகலை" நூலில் இருந்து... புறந்தூய்மை நீரா னமையு மகந்தூய்மை வாய்மையாற் காணப் படும்.. என்ற குறள் உடலின் தூய்மை மற்றும் மனதின் தூய்மை பற்றி வலியுறுத்துகிறது. இந்த அகத் தூய்மை மற்றும் புறத்தூய்மை தாண்டிய மூன்றாவது ஒரு தூய்மை குறித்து சித்தர் பெருமக்கள் பேசுகின்றனர். அதுவும் அகத் தூய்மைதான். நம் உடலின் உள்ளுறுப்புகளை பற்றியது அது. பிறந்த நிமிடம் முதல் இறுதி மூச்சுவரை ஓய்வறியாமல் உழைத்துக் கொண்டிருக்கும் உள்ளுறுப்புகளின் தூய்மை மற்றும் ஓய்வினை சித்தர் பெருமக்கள் உணர்ந்திருந்தனர். அதன் பொருட்டே சீரான இடைவெளிகளில் உபவாசம் எனும் உண்ணா நோன்பினையும், உள்ளுறுப்புகளை சுத்தி செய்யும் வகைகளையும் வரையறுத்துக் கூறியிருக்கின்றனர். அந்த வகையில் இன்று வயிற்றினை சுத்தம் செய்யும் முறை பற்றி பார்ப்போம். நம் உடலிற்குத் தேவையான சத்துகள் நாம் உண்ணும் உணவில் இருந்தே பெறுகிறோம். உணவில் இருந்து சத்துக்களை உடலுக்கு பிரித்தளிக்கும் வேலையை செய்வது நமது வயிறு. இதனை தூய்மையாய் வைத்திருந்தால் உடல் ஆரோக்கியத்தை ...