Skip to main content

Who is General Bikram Singh?

New Delhi:  
General Bikram Singh assumed charge on Thursday (May 31) as the Chief of Army Staff. He became the 25th chief of the world's second-largest army.
Here are top 10 facts about him
  1. Commissioned on March 31, 1972, into the Sikh Light Infantry (SIKHLI) Regiment, General Bikram Singh is an alumnus of the National Defence Academy and the Indian Military Academy. He also attended the US Army War College at Carlisle, Pennsylvania.
  2. The 59-year-old General marks a generation shift in the army, being the first chief who has not seen action in a conventional war. The last conventional war India fought was in 1971 against Pakistan to liberate Bangladesh.
  3. However, during the last major operation the Indian Army was involved in - the Kargil conflict in 1999 - he was posted in the Directorate General of Military Operations (DGMO) at Army Headquarters and used to conduct the daily media briefings.
  4. General Singh's appointment as the Army Chief came after an intricate vetting process in the wake of an allegation that he was involved in a fake shootout in Kashmir. The police gave him a clean chit, but a petition on the issue is still pending with the Jammu and Kashmir High Court.
  5. The defence ministry had sought a detailed clearance from intelligence agencies on his eldest daughter-in-law, who was said to be a Pakistani citizen. But intelligence agencies rubbished this and in fact informed the defence ministry that the daughter-in-law is a US citizen.
  6. General Singh studied at Punjab Public School, Nabha. An avid sportsman, cricket, athletics and hockey were his favourite sports in school. Singing and painting were his other talents that also fetched him awards in school. He retains an avid interest in music, especially Indian classical music and Ghazals.
  7. As a young student, the Army Chief had considered becoming a doctor. He was an exceptional student of Zoology and Biology. But the wars of 1962 and 1965 motivated him to join the National Defence Academy in Khadakvasla in 1968.
  8. Known as 'Bikki' to his friends, General Singh has commanded a Rashtriya Rifles Sector in South Kashmir, an Infantry Division in Kashmir and the prestigious 15 Corps at Srinagar and as the Army Commander of Eastern Command. His staff appointments include four important tenures at the Army Headquarters, including the Director General Staff Duties (DGSD).
  9. His international assignments include two with the United Nations in Central America and as the Deputy Force Commander and General-Officer- in Command (GOC) of Eastern Division in the Democratic Republic of Congo.
  10. It was during his tenure as an instructor at the Commando Wing of the Infantry School that General Singh, then a young Captain, met, Surjeet Kaur - popularly known as 'Bubbles' in the army circles - at a family wedding. They were married within a month and have two sons.

Comments

Popular posts from this blog

பனங்கிழங்கின் பயன்கள்!

✦ பனங்கிழங்கு குளிர்ச்சித் தன்மை உடையது. மலச் சிக்கலைத் தீர்க்கக் கூடியது. ✦ கிழங்கை மாவாக்கி அதோடு கருப்பட்டியும் சேர்த்து உருண்டை பிடித்து தினமும் சாப்பிட்டால் உடலுக்கு வலு கிடைக்கும். ✦ கிழங்கை வேகவைத்து சிறு சிறு துண்டுகளாக நறுக்கி, மாவாக்கி சாப்பிட்டு வந்தால் மெலிந்த தேகம் பருமனாகும். ✦ பனங்கிழங்குடன் தேங்காய்ப்பால் சேர்த்து சாப்பிட்டால் உடல் உறுப்புகள் வலுவடையும். ⚡பனங்கிழங்கு ..!!⚡  இப்போது பனம் கிழங்கு காலம் . எல்லோர் வீட்டிலும் எல்லா இடங்களிலும் பனம் கிழங்கை காணலாம் . பனம் கிழங்கை விரும்பாதோர் எவரும் இல்லை . எல்லோரும் விரும்பி சாப்பிடுவார்கள் . ✦ மலச்சிக்கல் உள்ளவர்களுக்கு மிகவும் சிறந்தது இந்த பனம் கிழங்கு . பனம் கிழங்கை அவித்து சும்மாவும் சாப்பிடலாம் . வெங்காயம் , பச்சை மிளகாய் போட்டு துவைத்தும் உண்ணலாம் . கூடுதலாக பல்லு இல்லாதவர்கள் இப்படி உண்பார்கள் . ✦ பனம் பழங்கள் கிடைக்கும் காலங்களில் விதைகளைச் சேமித்து வைக்கும் மக்கள், உரிய காலத்தில் மண்ணைக் குவித்து மேடை போல அமைத்து, அதன்மேல் பனம் விதைகளைப் பரவி விடுவர். விதை முளைத்துக் கிழங்கு உருவானதும் அதனைக்

IELTS READING SAMPLES FOR GENERAL TRAINING

IELTS READING SAMPLES FOR GENERAL TRAINING   ROBOTS AT WORK   A The newspaper production process has come a long way from the old days when the paper was written, edited, typeset and ultimately printed in one building with the journalists working on the upper floors and the printing presses going on the ground floor. These days the editor, subeditors and journalists who put the paper together are likely to find themselves in a totally different building or maybe even in a different city. This is the situation which now prevails in Sydney. The daily paper is compiled at the editorial headquarters, known as the prepress centre, in the heart of the city, but printed far away in the suburbs at the printing centre. Here human beings are in the minority as much of the work is done by automated machines controlled by computers. B Once the finished newspaper has been created for the next morning’s edition, all the pages are transmitte

வயிற்றை சுத்தம் செய்வது எப்படி?

kutty maruthuvam ஸ்ரீ கோரக்கர் சித்தர் எழுதிய "ரவிமேகலை" நூலில் இருந்து... புறந்தூய்மை நீரா னமையு மகந்தூய்மை வாய்மையாற் காணப் படும்.. என்ற குறள் உடலின் தூய்மை மற்றும் மனதின் தூய்மை பற்றி வலியுறுத்துகிறது. இந்த அகத் தூய்மை மற்றும் புறத்தூய்மை தாண்டிய மூன்றாவது ஒரு தூய்மை குறித்து சித்தர் பெருமக்கள் பேசுகின்றனர். அதுவும் அகத் தூய்மைதான். நம் உடலின் உள்ளுறுப்புகளை பற்றியது அது. பிறந்த நிமிடம் முதல் இறுதி மூச்சுவரை ஓய்வறியாமல் உழைத்துக் கொண்டிருக்கும் உள்ளுறுப்புகளின் தூய்மை மற்றும் ஓய்வினை சித்தர் பெருமக்கள் உணர்ந்திருந்தனர். அதன் பொருட்டே சீரான இடைவெளிகளில் உபவாசம் எனும் உண்ணா நோன்பினையும், உள்ளுறுப்புகளை சுத்தி செய்யும் வகைகளையும் வரையறுத்துக் கூறியிருக்கின்றனர். அந்த வகையில் இன்று வயிற்றினை சுத்தம் செய்யும் முறை பற்றி பார்ப்போம். நம் உடலிற்குத் தேவையான சத்துகள் நாம் உண்ணும் உணவில் இருந்தே பெறுகிறோம். உணவில் இருந்து சத்துக்களை உடலுக்கு பிரித்தளிக்கும் வேலையை செய்வது நமது வயிறு. இதனை தூய்மையாய் வைத்திருந்தால் உடல் ஆரோக்கியத்தை