Skip to main content

Who is Mahesh Bhupathi?


Who is Mahesh Bhupathi?
New Delhi: Mahesh Bhupathi is a ladies man. He qualifies for arguably being one of the best mixed doubles players in the world. On June 7th, his 38th birthday, he claimed his 12th Grand Slam trophy when he won the French Open mixed doubles title with compatriot Sania Mirza. 

The Indian duo knocked out the Polish-Mexcian combine of Klaudia Jans-Ignacik and Santiago Gonzalez 7-6 (3), 6-1. This was the third time that Sania and Hesh, as Bhupathi is known among friends and fans, reached a Grand Slam final together. They won the 2009 Australia Open and had ended as runners-up at the same tournament in 2008.

Mahesh Bhupathi was the first Indian to win a Grand Slam tournament when he took the French Open Mixed Doubles title in 1997. He was 23 years old. Now, at 38, he has 12 Grand Slam trophies on his shelf. With his victory at the Australian Open Mixed Doubles in 2006, he joined the elite group of eight tennis players who have achieved a Career Mixed Doubles Grand Slam.


Born on June 7, 1974 in Chennai, Bhupathi studied at the University of Mississippi in the United States. A promising tennis player, he turned pro at 21 in 1995. In 1999, he grabbed three doubles titles with Leander Paes including Roland Garros and Wimbledon. Bhupathi and Paes became the first doubles team to reach finals of all four Grand Slams. They became the world's number one doubles team. Bhupathi also won the US Open mixed doubles with Ai Sugiyama of Japan.

Bhupathi has delivered some amazing performances in a career spanning more than a decade. For a long time, he teamed up with Leander Paes to dominate the Men's Doubles circuit. He has won quite a few singles titles too.

Personally, Hesh lost his single status in 2002 when he married model Shvetha Jaishankar. That marriage lasted seven years and the couple split in 2009. Last year, he married former Miss Universe and actor Lara Dutta in a civil ceremony in Mumbai followed by some spectacular celebrations in Goa.

2012 began with a win for Hesh; wife Lara gave birth to their daughter Saira.

Hesh's first marriage broke up in much publicised acrimony. But the relationship that has really played out in public is the one that he has shared with India's other tennis ace, Leander Paes. Once called the "Indian Express" for being unstoppable, the two have loved and they have hated for the world to see. Unfortunately, at the cost of some superb tennis.

Before the Beijing Olympics in 2008, Bhupathi wrote to the Indian Tennis Association stating that he did not want to play with Paes as he was better prepared with Rohan Bopanna. The AITA shot down his demand and asked the duo to ensure that their differences did not hurt India's medal chances. They joined hands for the Olympics and advanced to the quarterfinals where they were beaten by Switzerland's Roger Federer and Stanislas Wawrinka.

In 2011, Bhupathi reunited with Paes once again for the 2011 Australian Open.  The team reached the final, but lost to Bob and Mike Bryan. From 1995 to 2006, Bhupathi played 46 matches for India in the Davis Cup and won 28 of them. In the 2006 Asian Games, he won the championship with Paes in Doha.

Mahesh Bhupathi was awarded the Padma Shri, one of India's highest civilian awards, in 2001.

Lara and Bhupathi have started a film production company - Big Daddy Productions in 2010. He has also launched an e-commerce venture offering sports and fitness goods including sports equipment, accessories, footwear and apparel.

Comments

Popular posts from this blog

பனங்கிழங்கின் பயன்கள்!

✦ பனங்கிழங்கு குளிர்ச்சித் தன்மை உடையது. மலச் சிக்கலைத் தீர்க்கக் கூடியது. ✦ கிழங்கை மாவாக்கி அதோடு கருப்பட்டியும் சேர்த்து உருண்டை பிடித்து தினமும் சாப்பிட்டால் உடலுக்கு வலு கிடைக்கும். ✦ கிழங்கை வேகவைத்து சிறு சிறு துண்டுகளாக நறுக்கி, மாவாக்கி சாப்பிட்டு வந்தால் மெலிந்த தேகம் பருமனாகும். ✦ பனங்கிழங்குடன் தேங்காய்ப்பால் சேர்த்து சாப்பிட்டால் உடல் உறுப்புகள் வலுவடையும். ⚡பனங்கிழங்கு ..!!⚡  இப்போது பனம் கிழங்கு காலம் . எல்லோர் வீட்டிலும் எல்லா இடங்களிலும் பனம் கிழங்கை காணலாம் . பனம் கிழங்கை விரும்பாதோர் எவரும் இல்லை . எல்லோரும் விரும்பி சாப்பிடுவார்கள் . ✦ மலச்சிக்கல் உள்ளவர்களுக்கு மிகவும் சிறந்தது இந்த பனம் கிழங்கு . பனம் கிழங்கை அவித்து சும்மாவும் சாப்பிடலாம் . வெங்காயம் , பச்சை மிளகாய் போட்டு துவைத்தும் உண்ணலாம் . கூடுதலாக பல்லு இல்லாதவர்கள் இப்படி உண்பார்கள் . ✦ பனம் பழங்கள் கிடைக்கும் காலங்களில் விதைகளைச் சேமித்து வைக்கும் மக்கள், உரிய காலத்தில் மண்ணைக் குவித்து மேடை போல அமைத்து, அதன்மேல் பனம் விதைகளைப் பரவி விடுவர். விதை முளைத்துக் கிழங்கு உருவானதும் அதனைக்

IELTS READING SAMPLES FOR GENERAL TRAINING

IELTS READING SAMPLES FOR GENERAL TRAINING   ROBOTS AT WORK   A The newspaper production process has come a long way from the old days when the paper was written, edited, typeset and ultimately printed in one building with the journalists working on the upper floors and the printing presses going on the ground floor. These days the editor, subeditors and journalists who put the paper together are likely to find themselves in a totally different building or maybe even in a different city. This is the situation which now prevails in Sydney. The daily paper is compiled at the editorial headquarters, known as the prepress centre, in the heart of the city, but printed far away in the suburbs at the printing centre. Here human beings are in the minority as much of the work is done by automated machines controlled by computers. B Once the finished newspaper has been created for the next morning’s edition, all the pages are transmitte

வயிற்றை சுத்தம் செய்வது எப்படி?

kutty maruthuvam ஸ்ரீ கோரக்கர் சித்தர் எழுதிய "ரவிமேகலை" நூலில் இருந்து... புறந்தூய்மை நீரா னமையு மகந்தூய்மை வாய்மையாற் காணப் படும்.. என்ற குறள் உடலின் தூய்மை மற்றும் மனதின் தூய்மை பற்றி வலியுறுத்துகிறது. இந்த அகத் தூய்மை மற்றும் புறத்தூய்மை தாண்டிய மூன்றாவது ஒரு தூய்மை குறித்து சித்தர் பெருமக்கள் பேசுகின்றனர். அதுவும் அகத் தூய்மைதான். நம் உடலின் உள்ளுறுப்புகளை பற்றியது அது. பிறந்த நிமிடம் முதல் இறுதி மூச்சுவரை ஓய்வறியாமல் உழைத்துக் கொண்டிருக்கும் உள்ளுறுப்புகளின் தூய்மை மற்றும் ஓய்வினை சித்தர் பெருமக்கள் உணர்ந்திருந்தனர். அதன் பொருட்டே சீரான இடைவெளிகளில் உபவாசம் எனும் உண்ணா நோன்பினையும், உள்ளுறுப்புகளை சுத்தி செய்யும் வகைகளையும் வரையறுத்துக் கூறியிருக்கின்றனர். அந்த வகையில் இன்று வயிற்றினை சுத்தம் செய்யும் முறை பற்றி பார்ப்போம். நம் உடலிற்குத் தேவையான சத்துகள் நாம் உண்ணும் உணவில் இருந்தே பெறுகிறோம். உணவில் இருந்து சத்துக்களை உடலுக்கு பிரித்தளிக்கும் வேலையை செய்வது நமது வயிறு. இதனை தூய்மையாய் வைத்திருந்தால் உடல் ஆரோக்கியத்தை