Skip to main content

HISTORY OF PHOTOSYNTHESIS


HISTORY OF PHOTOSYNTHESIS

1) The law of limiting factor for photosynthesis was enunciated by [BHU 1984; CMC Vellore 1994; CPMT 1982, 2001; CBSE PMT 1996; KCET 2004; Manipal 2005]
A) Blackman
B) Hill
C) Ruben
D) Kalmen
 
 2) Who proposed the CAM pathway of CO2 fixation
A) Benson and associates
B) Rouhani and associates
C) Hatch and associates
D) Arnon and associates
 
 3) Who invented the enhancement effect on photosynthesis
A) Ruben
B) Calvin
C) Emerson
D) Arnon
 
 4) The plants growing in sea water derive CO2 from
A) Air
B) Derive form sea water
C) Use CO2 which is produced during their respiration only
D) Do not require CO2 at all
 
 5) Which of the following technique was used by Calvin in determining carbon pathway [MP PMT 1992]
A) Chromatography
B) Electrophorosis
C) Spectrophotometery
D) Histochemistry
 
 6) The researches on photosynthesis started
A) In the 17th century
B) In the 18th century
C) In the 19th century
D) In the early 20th century
 
 7) Most of the plants contain a green colouring pigment which is responsible for photosynthesis. This pigment was named chlorophyll by
A) Melvin Calvin
B) Jean Senebier
C) Julius Robert Mayer
D) Pelletier Caventou
 
 8)Photosynthesis is the conversion of light energy within a plant' was first stated by [EAMCET 1980]
A) Willstatter and Stoll
B) Mayor and Anderson
C) Benson and Calvin
D) Robert Mayer
 
 9) 'Thylakoid' name was given by [RPMT 1995]
A) Arnon
B) Park and Biggins
C) Park and Fortan
D) Manke
 
 10) The significance of light and chlorophyll in photosynthesis was discovered by [DPMT 1985; NCRT 1977; Bihar 1995]
A) Priestley
B) Ingenhousz
C) Englemann
D) Blackman
 
 11) "The amount of CO2 absorbed and O2 released during photosynthesis are in equal volumes" was proved by
A) Englemann
B) Robert Mayer
C) Priestley
D) Bousingault
 
 12) The first important biological investigation which led to the conclusion that plant makes its substance from water and not from soil was carried out by [AFMC 1984]
A) Lamarck
B) De Vries
C) Von Helmont
D) Darwin
 
 13) Early studies on the pathway of CO2 fixation in plants were made during 1940s in
A) Unicellular green algae by Calvin
B) Isolated chloroplast of spinach by Hill
C) Mesophyll cells of variegated leaves by Arnon
D) Bundle sheath cells of maize by Hatch and Slack
 
 14) Who proposed the cycle of events leading to the fixation of CO2 in mesophyll and its reduction in bundle sheath
A) Emerson
B) Melvin Calvin
C) Hatch and Slack
D) Hill and Bendall

 
 15) Who proposed the 'law of limiting factor' as the 'law of minimum'
A) Blackman
B) Hill
C) Leibig
D) Priestley
 
 16) Crop plants need various fertilizers for their growth. Their yield is limited by that fertilizer which is present in relatively minimum. The principle contained in this statement was enunciated by
A) Bose
B) Blackman
C) Leibig
D) Calvin
 
 17) The law of limiting factor in photosynthesis was criticised by
A) James and Harder
B) Mayer and Anderson
C) Willstatter and Stoll
D) Hill and Scarisbrick
 
 18) The process of photophosphorylation was discovered by [RPMT 1985; Pb. PMT 1999, 2000]
A) Calvin
B) Arnon
C) Priestley
D) Warburg
 
 19) Who received the Nobel Prize for working out the early carbon pathway of photosynthesis [BHU 1990; MP PMT 1989; AIEEE 2003]
A) Calvin
B) Krebs
C) Khorana
D) Watson
 
 20) Two pigment system theory of photosynthesis was proposed by or Concept of evidence for existence of two photosystems in photosynthesis was given by [DPMT 1986; MP PMT 1989; CBSE PMT 1994]
A) Hill
B) Blackman
C) Emerson
D) Arnon
 
 21) The scientist, who proved that bacteria use H2S gas and CO2 to synthesize carbohydrate, is
A) Van Niel
B) Ruben
C) Jean Senebier
D) Julius Robert Mayer


Comments

Popular posts from this blog

பனங்கிழங்கின் பயன்கள்!

✦ பனங்கிழங்கு குளிர்ச்சித் தன்மை உடையது. மலச் சிக்கலைத் தீர்க்கக் கூடியது. ✦ கிழங்கை மாவாக்கி அதோடு கருப்பட்டியும் சேர்த்து உருண்டை பிடித்து தினமும் சாப்பிட்டால் உடலுக்கு வலு கிடைக்கும். ✦ கிழங்கை வேகவைத்து சிறு சிறு துண்டுகளாக நறுக்கி, மாவாக்கி சாப்பிட்டு வந்தால் மெலிந்த தேகம் பருமனாகும். ✦ பனங்கிழங்குடன் தேங்காய்ப்பால் சேர்த்து சாப்பிட்டால் உடல் உறுப்புகள் வலுவடையும். ⚡பனங்கிழங்கு ..!!⚡  இப்போது பனம் கிழங்கு காலம் . எல்லோர் வீட்டிலும் எல்லா இடங்களிலும் பனம் கிழங்கை காணலாம் . பனம் கிழங்கை விரும்பாதோர் எவரும் இல்லை . எல்லோரும் விரும்பி சாப்பிடுவார்கள் . ✦ மலச்சிக்கல் உள்ளவர்களுக்கு மிகவும் சிறந்தது இந்த பனம் கிழங்கு . பனம் கிழங்கை அவித்து சும்மாவும் சாப்பிடலாம் . வெங்காயம் , பச்சை மிளகாய் போட்டு துவைத்தும் உண்ணலாம் . கூடுதலாக பல்லு இல்லாதவர்கள் இப்படி உண்பார்கள் . ✦ பனம் பழங்கள் கிடைக்கும் காலங்களில் விதைகளைச் சேமித்து வைக்கும் மக்கள், உரிய காலத்தில் மண்ணைக் குவித்து மேடை போல அமைத்து, அதன்மேல் பனம் விதைகளைப் பரவி விடுவர். விதை முளைத்துக் கிழங்கு உருவானதும் அத...

IELTS READING SAMPLES FOR GENERAL TRAINING

IELTS READING SAMPLES FOR GENERAL TRAINING   ROBOTS AT WORK   A The newspaper production process has come a long way from the old days when the paper was written, edited, typeset and ultimately printed in one building with the journalists working on the upper floors and the printing presses going on the ground floor. These days the editor, subeditors and journalists who put the paper together are likely to find themselves in a totally different building or maybe even in a different city. This is the situation which now prevails in Sydney. The daily paper is compiled at the editorial headquarters, known as the prepress centre, in the heart of the city, but printed far away in the suburbs at the printing centre. Here human beings are in the minority as much of the work is done by automated machines controlled by computers. B Once the finished newspaper has been created for the next morning’s edition, all the pages are t...

வயிற்றை சுத்தம் செய்வது எப்படி?

kutty maruthuvam ஸ்ரீ கோரக்கர் சித்தர் எழுதிய "ரவிமேகலை" நூலில் இருந்து... புறந்தூய்மை நீரா னமையு மகந்தூய்மை வாய்மையாற் காணப் படும்.. என்ற குறள் உடலின் தூய்மை மற்றும் மனதின் தூய்மை பற்றி வலியுறுத்துகிறது. இந்த அகத் தூய்மை மற்றும் புறத்தூய்மை தாண்டிய மூன்றாவது ஒரு தூய்மை குறித்து சித்தர் பெருமக்கள் பேசுகின்றனர். அதுவும் அகத் தூய்மைதான். நம் உடலின் உள்ளுறுப்புகளை பற்றியது அது. பிறந்த நிமிடம் முதல் இறுதி மூச்சுவரை ஓய்வறியாமல் உழைத்துக் கொண்டிருக்கும் உள்ளுறுப்புகளின் தூய்மை மற்றும் ஓய்வினை சித்தர் பெருமக்கள் உணர்ந்திருந்தனர். அதன் பொருட்டே சீரான இடைவெளிகளில் உபவாசம் எனும் உண்ணா நோன்பினையும், உள்ளுறுப்புகளை சுத்தி செய்யும் வகைகளையும் வரையறுத்துக் கூறியிருக்கின்றனர். அந்த வகையில் இன்று வயிற்றினை சுத்தம் செய்யும் முறை பற்றி பார்ப்போம். நம் உடலிற்குத் தேவையான சத்துகள் நாம் உண்ணும் உணவில் இருந்தே பெறுகிறோம். உணவில் இருந்து சத்துக்களை உடலுக்கு பிரித்தளிக்கும் வேலையை செய்வது நமது வயிறு. இதனை தூய்மையாய் வைத்திருந்தால் உடல் ஆரோக்கியத்தை ...