Skip to main content

ANSWER SHEET FOR DARK REACTION

https://skumartrp98.blogspot.com
 1.Correct Answer: C
Solution:
Dark reaction was first of all established by Blackman that's why it is called Blackman's reaction.
2.Correct Answer: C
3.Correct Answer: A
Solution:
1, 3-diphasphoglyceric acid + 12 NADP. 2H 
−→−−−−−−−−−−−−−−−−Triosephosphatedehdrogenase
3-phosphoglyceraldehyde 
+12NADP++12H3PO4

4.Correct Answer: D
Solution:
Xylose, Ribulose, Ribose is pentose sugar that is why they have 5 carbon atoms.
5.Correct Answer: D
6.Correct Answer: B
Solution:
Ribulose - 1, 5 biphosphate (RuBP) acts as
CO2
acceptor and 6 mols RuBP react with 6 mols of
CO2
and given rise to 3-phosphoglyceric acid, 3 PGA is a first stable compound in
C3
cycle (a 3-carbon atom).

7.Correct Answer: B
Solution:
Fructose-1, 6 biphosphate 
−→−−−−−−PhosphataseH2O
 Fructose-6. phosphate +
H3PO4

8.Correct Answer: A
Solution:
Addition of carbon dioxide in to a compound is called carboxylation. Carboxylation is a first reaction of dark reaction. 6 Ribulose-1, 5 biphosphate + 6 CO2 +6H2O 
−→−−−−−−−−−−CarboxydimutataseRuBPcarboxylatase
3phospholglyceric(12mols) acid
 1, 3 biphosphoglycoric acid +12 NADP.2H 
−→−−−−−−−−−−−−−−−−−Triosephosphatedehydrogenasephosphoglyceraldehyde + 12NADP++ 12H3PO4.
9.Correct Answer: D
Solution:
Phosphoglyceraldehyde is a product of dark reaction which is formed by the 1, 3 biphosphoglyceric acid react with 12 mols of NADP, 2H
10.Correct Answer: A
11.Correct Answer: B
12.Correct Answer: B
Solution:
Dark reaction is independent of light hence it is called dark reaction. However, it depends upon the products of light reaction of photosynthesis i.e., NADP.2H and ATP.

13.Correct Answer: A
Solution:
Ribulose 1, 5 diphosphate carboxylose enzyme is first enzyme of calvin cycle convert Ribulose-1, 5 diphosphates into 3 phosphoglyceric acid.
15.Correct Answer: B
Solution:
During photosynthesis PGA is reduced by NADP. 2H into phosphoglyceraldehyde
16.Correct Answer: B
17.Correct Answer: A
Solution:
Calvin cycle occurs in the stroma of chloroplasts where the products of light reaction (assimilatory power NADP.2H + ATP) are used to form
CO2
to carbohydrate and it has enzymes essential for fixation of
CO2
and synthesis of sugar.
18.Correct Answer: B
Solution:
The new name of dark reaction is carbon assimilation, in which 
CO2
 gas reacting with 
H2O
(liquid) synthesizes solid glucose.

19.Correct Answer: B
20.Correct Answer: A
21.Correct Answer: B
22.Correct Answer: B
23.Correct Answer: B
Solution:
As calvin cycle takes only one carbon (as
CO2
) at, a time. So, it takes six turns of the cycle to produce a net gain of one hexose or glucose.
24.Correct Answer: C
25.Correct Answer: C
Solution:
Reductive carboxylation starts with a 5, carbon sugar ribulose - 5 phosphate. 6 mol of this sugar react with 6 mol of ATP (produced in light reaction) to form 6 mol of RuBP and 6 mol ADP Ribulose - 5 phosphate 
−→−−−−−−−−−−Phosphopentokinase
 Ribulose 1-5 biphosphate + 6ADP
26.Correct Answer: B
27.Correct Answer: A
28.Correct Answer: A
29.Correct Answer: C
Solution:
Ribulose 1, 5 diphosphate (also known as ribulose biphosphate) a phosphorylated 5 carbon sugar (pentose sugar) it is first attached with
CO2
in photosynthesis.


30.Correct Answer: A
31.Correct Answer: B
Solution:
Calvin cycle is divided into three distinct phases but carboxylation occur only one time.
32.Correct Answer: B
Solution:
3−PhosphoglyceraldehydePGAL [ 4Molecules] −→−−−−−−−−TriosephosphateIsomerase
Dihydroxyacetonephosphate(DHAP) [ 4Molecules] 

Dihydroxyacetonephosphate [ 2molecules] +3−phosphoglyceral2molecules

dehyde−→−−−−Aldolasefructose−1,6−diphosphate [ 2molecules] 
33.Correct Answer: B
34.Correct Answer: D



Comments

Popular posts from this blog

பனங்கிழங்கின் பயன்கள்!

✦ பனங்கிழங்கு குளிர்ச்சித் தன்மை உடையது. மலச் சிக்கலைத் தீர்க்கக் கூடியது. ✦ கிழங்கை மாவாக்கி அதோடு கருப்பட்டியும் சேர்த்து உருண்டை பிடித்து தினமும் சாப்பிட்டால் உடலுக்கு வலு கிடைக்கும். ✦ கிழங்கை வேகவைத்து சிறு சிறு துண்டுகளாக நறுக்கி, மாவாக்கி சாப்பிட்டு வந்தால் மெலிந்த தேகம் பருமனாகும். ✦ பனங்கிழங்குடன் தேங்காய்ப்பால் சேர்த்து சாப்பிட்டால் உடல் உறுப்புகள் வலுவடையும். ⚡பனங்கிழங்கு ..!!⚡  இப்போது பனம் கிழங்கு காலம் . எல்லோர் வீட்டிலும் எல்லா இடங்களிலும் பனம் கிழங்கை காணலாம் . பனம் கிழங்கை விரும்பாதோர் எவரும் இல்லை . எல்லோரும் விரும்பி சாப்பிடுவார்கள் . ✦ மலச்சிக்கல் உள்ளவர்களுக்கு மிகவும் சிறந்தது இந்த பனம் கிழங்கு . பனம் கிழங்கை அவித்து சும்மாவும் சாப்பிடலாம் . வெங்காயம் , பச்சை மிளகாய் போட்டு துவைத்தும் உண்ணலாம் . கூடுதலாக பல்லு இல்லாதவர்கள் இப்படி உண்பார்கள் . ✦ பனம் பழங்கள் கிடைக்கும் காலங்களில் விதைகளைச் சேமித்து வைக்கும் மக்கள், உரிய காலத்தில் மண்ணைக் குவித்து மேடை போல அமைத்து, அதன்மேல் பனம் விதைகளைப் பரவி விடுவர். விதை முளைத்துக் கிழங்கு உருவானதும் அத...

IELTS READING SAMPLES FOR GENERAL TRAINING

IELTS READING SAMPLES FOR GENERAL TRAINING   ROBOTS AT WORK   A The newspaper production process has come a long way from the old days when the paper was written, edited, typeset and ultimately printed in one building with the journalists working on the upper floors and the printing presses going on the ground floor. These days the editor, subeditors and journalists who put the paper together are likely to find themselves in a totally different building or maybe even in a different city. This is the situation which now prevails in Sydney. The daily paper is compiled at the editorial headquarters, known as the prepress centre, in the heart of the city, but printed far away in the suburbs at the printing centre. Here human beings are in the minority as much of the work is done by automated machines controlled by computers. B Once the finished newspaper has been created for the next morning’s edition, all the pages are t...

வயிற்றை சுத்தம் செய்வது எப்படி?

kutty maruthuvam ஸ்ரீ கோரக்கர் சித்தர் எழுதிய "ரவிமேகலை" நூலில் இருந்து... புறந்தூய்மை நீரா னமையு மகந்தூய்மை வாய்மையாற் காணப் படும்.. என்ற குறள் உடலின் தூய்மை மற்றும் மனதின் தூய்மை பற்றி வலியுறுத்துகிறது. இந்த அகத் தூய்மை மற்றும் புறத்தூய்மை தாண்டிய மூன்றாவது ஒரு தூய்மை குறித்து சித்தர் பெருமக்கள் பேசுகின்றனர். அதுவும் அகத் தூய்மைதான். நம் உடலின் உள்ளுறுப்புகளை பற்றியது அது. பிறந்த நிமிடம் முதல் இறுதி மூச்சுவரை ஓய்வறியாமல் உழைத்துக் கொண்டிருக்கும் உள்ளுறுப்புகளின் தூய்மை மற்றும் ஓய்வினை சித்தர் பெருமக்கள் உணர்ந்திருந்தனர். அதன் பொருட்டே சீரான இடைவெளிகளில் உபவாசம் எனும் உண்ணா நோன்பினையும், உள்ளுறுப்புகளை சுத்தி செய்யும் வகைகளையும் வரையறுத்துக் கூறியிருக்கின்றனர். அந்த வகையில் இன்று வயிற்றினை சுத்தம் செய்யும் முறை பற்றி பார்ப்போம். நம் உடலிற்குத் தேவையான சத்துகள் நாம் உண்ணும் உணவில் இருந்தே பெறுகிறோம். உணவில் இருந்து சத்துக்களை உடலுக்கு பிரித்தளிக்கும் வேலையை செய்வது நமது வயிறு. இதனை தூய்மையாய் வைத்திருந்தால் உடல் ஆரோக்கியத்தை ...