Skip to main content

NEET Biology Respiration in Plants Question Bank

Neet
NEET Biology Respiration in Plants Question Bank

·        1) During injury and infection, the rate of
O2
consumption
A) Increases
B) Decreases
C) Remains unchanged
D) Becomes zero
·        2) The potato growing in hilly areas is bigger in size due to
A) High rate of photosynthesis at high altitude
B) Low rate of respiration at high altitude
C) Due to formation of more fat
D) None of the above
·        3) In presence of dilule salt solution, rate of respiration in a respiring tissue
A) Increases
B) Decreases
C) Remains constant
D) None of the above
·        4) If oxygen contents is reduced to 1%, the rate of respiration becomes
A) Optimum
B) Minimum
C) Maximum
D) None of the above
·        5) 
CO2
concentration has which relation with respiration
A) Directly proportional
B) Inversely proportional
C) Both [a] and [b]
D) No relation
·        6) If the nacked pea seeds are kept in four respiratory flasks, they would germinate best in the flask which contains [BHU 1982]
A) Carbon dioxide
B) Oxygen
C) Hydrogen
D) Nitrogen
·        7) Which of the following is necessary for respiration in plants [CPMT 1986]
A) Carbon dioxide
B) Oxygen
C) Chlorophyll
D) Light
·        8) The rate of respiration of young maturing seeds is quite high but as water contents decreases during further maturation, respiration [DPMT 1986]
A) Remains high
B) Stops completely
C) Increases steadily
D) Decreases steadily
·        9) In presence of cyanide, azide and carbon monoxide, the rate of respiration [MP PMT 1988]
A) Decreases
B) Increases
C) Remains the same
D) None of the above
·        10) Which statement is wrong [CBSE PMT 1989]
A) Stomatal opening is influenced by many factors and potassium
B) All enzymes are proteins, but all proteins are not enzymes
C) All angiosperms are with seeds, but all seed plants are not angiosperms
D) Factors which effect the respiration influence the photosynthesis, but reverse is not possible
·        11) If the temperature is increased (above
35oC
) [CPMT 1991]
A) Rate of decline of respiration will be earlier than decline of photosynthesis
B) Rate of decline of photosynthesis will be earlier than decline of respiration
C) Both decline simultaneously
D) Both do not show any fixed pattern
·        12) When an unripe banana is sealed in a polythene bag, it remains green for many days. But if an apple is also sealed in the same bag, the banana ripens and turns yellow within a few days. The reason is that apple [BHU 1994]
A) Removes
O2
released by the banana and thus promotes ripening
B) Produces
CO2
which promotes ripening
C) Removes
CO2
which inhibits ripening
D) Releases ethylene which promotes ripening
·        13) The graph shows the relation between light intensity and the giving off and taking up of carbon dioxide by the leaves of a plant. Why is most carbon dioxide given off when the light intensity is zero units [Kerala PMT 2004] https://www.studyadda.com/upload/html_folder/7_Factor_affecting_respiration/7_Factor_affecting_respiration_files/image001.png
A) Because it is just the start of the experiment
B) Only respiration is taking place at this intensity of light
C) Only photosynthesis is taking place at this intensity of light
D) The rate of photosynthesis is equivalent to the rate of respiration
E) The rate of photosynthesis is more than the rate of respiration


Comments

Popular posts from this blog

பனங்கிழங்கின் பயன்கள்!

✦ பனங்கிழங்கு குளிர்ச்சித் தன்மை உடையது. மலச் சிக்கலைத் தீர்க்கக் கூடியது. ✦ கிழங்கை மாவாக்கி அதோடு கருப்பட்டியும் சேர்த்து உருண்டை பிடித்து தினமும் சாப்பிட்டால் உடலுக்கு வலு கிடைக்கும். ✦ கிழங்கை வேகவைத்து சிறு சிறு துண்டுகளாக நறுக்கி, மாவாக்கி சாப்பிட்டு வந்தால் மெலிந்த தேகம் பருமனாகும். ✦ பனங்கிழங்குடன் தேங்காய்ப்பால் சேர்த்து சாப்பிட்டால் உடல் உறுப்புகள் வலுவடையும். ⚡பனங்கிழங்கு ..!!⚡  இப்போது பனம் கிழங்கு காலம் . எல்லோர் வீட்டிலும் எல்லா இடங்களிலும் பனம் கிழங்கை காணலாம் . பனம் கிழங்கை விரும்பாதோர் எவரும் இல்லை . எல்லோரும் விரும்பி சாப்பிடுவார்கள் . ✦ மலச்சிக்கல் உள்ளவர்களுக்கு மிகவும் சிறந்தது இந்த பனம் கிழங்கு . பனம் கிழங்கை அவித்து சும்மாவும் சாப்பிடலாம் . வெங்காயம் , பச்சை மிளகாய் போட்டு துவைத்தும் உண்ணலாம் . கூடுதலாக பல்லு இல்லாதவர்கள் இப்படி உண்பார்கள் . ✦ பனம் பழங்கள் கிடைக்கும் காலங்களில் விதைகளைச் சேமித்து வைக்கும் மக்கள், உரிய காலத்தில் மண்ணைக் குவித்து மேடை போல அமைத்து, அதன்மேல் பனம் விதைகளைப் பரவி விடுவர். விதை முளைத்துக் கிழங்கு உருவானதும் அத...

IELTS READING SAMPLES FOR GENERAL TRAINING

IELTS READING SAMPLES FOR GENERAL TRAINING   ROBOTS AT WORK   A The newspaper production process has come a long way from the old days when the paper was written, edited, typeset and ultimately printed in one building with the journalists working on the upper floors and the printing presses going on the ground floor. These days the editor, subeditors and journalists who put the paper together are likely to find themselves in a totally different building or maybe even in a different city. This is the situation which now prevails in Sydney. The daily paper is compiled at the editorial headquarters, known as the prepress centre, in the heart of the city, but printed far away in the suburbs at the printing centre. Here human beings are in the minority as much of the work is done by automated machines controlled by computers. B Once the finished newspaper has been created for the next morning’s edition, all the pages are t...

வயிற்றை சுத்தம் செய்வது எப்படி?

kutty maruthuvam ஸ்ரீ கோரக்கர் சித்தர் எழுதிய "ரவிமேகலை" நூலில் இருந்து... புறந்தூய்மை நீரா னமையு மகந்தூய்மை வாய்மையாற் காணப் படும்.. என்ற குறள் உடலின் தூய்மை மற்றும் மனதின் தூய்மை பற்றி வலியுறுத்துகிறது. இந்த அகத் தூய்மை மற்றும் புறத்தூய்மை தாண்டிய மூன்றாவது ஒரு தூய்மை குறித்து சித்தர் பெருமக்கள் பேசுகின்றனர். அதுவும் அகத் தூய்மைதான். நம் உடலின் உள்ளுறுப்புகளை பற்றியது அது. பிறந்த நிமிடம் முதல் இறுதி மூச்சுவரை ஓய்வறியாமல் உழைத்துக் கொண்டிருக்கும் உள்ளுறுப்புகளின் தூய்மை மற்றும் ஓய்வினை சித்தர் பெருமக்கள் உணர்ந்திருந்தனர். அதன் பொருட்டே சீரான இடைவெளிகளில் உபவாசம் எனும் உண்ணா நோன்பினையும், உள்ளுறுப்புகளை சுத்தி செய்யும் வகைகளையும் வரையறுத்துக் கூறியிருக்கின்றனர். அந்த வகையில் இன்று வயிற்றினை சுத்தம் செய்யும் முறை பற்றி பார்ப்போம். நம் உடலிற்குத் தேவையான சத்துகள் நாம் உண்ணும் உணவில் இருந்தே பெறுகிறோம். உணவில் இருந்து சத்துக்களை உடலுக்கு பிரித்தளிக்கும் வேலையை செய்வது நமது வயிறு. இதனை தூய்மையாய் வைத்திருந்தால் உடல் ஆரோக்கியத்தை ...